Att välja objektiv

Vilket objektiv ska man egentligen välja när man vill köpa nytt? Allt beror på vad du har för behov i just din fotografering, vad du har sedan innan och vad du vill fota. Att leta objektiv är verkligen en djungel så det kan ofta vara bra att ta hjälp av ett proffs. Olika objektiv fungerar också olika bra med olika kameror, så det bästa är om du kan låna ett likadant objektiv och testa på din kamera innan du bestämmer dig för att göra ett köp.

Vill man fota porträtt så är det bäst att välja ett fast objektiv med fast bländare. Fördelen med de fast objektiven är att de är väldigt ljusstarka och skarpa. De ger dig möjligheten till att fota väldigt djupa bilder, alltså bilder där motivet är i fokus och bakgrunden väldigt suddig. Det ger en snygg effekt vid porträtt eftersom motivet kommer fram så mycket tydligare.

Om man däremot tänkt fota mycket rörliga motiv som exempelvis djur så vill man ha ett objektiv med lång zoom och lågt bländartal. Med det menas att man kan fota objekt långt ifrån en men fortfarande få ljusa och skarpa bilder. Dessa objektiv är ofta mycket dyra och man bör nog testa ett sådant objektiv med sin kamera innan man köper ett.

Det finns även så kallade makro-objektiv. Dessa används främst om man vill fota saker på väldigt nära håll. Detta kan vara t.ex. insekter, blommor eller andra mycket små saker som man ändå vill ha stora bilder på.