Tips för att få till en bra stillbild

När du ska ta en bild på något är det viktigt att du och kameran är stilla. Annars kommer bilden bli suddig – trots att det vid första ögonblick inte syns. Men genom att ta till olika hjälpmedel kan du göra så att stillbilden blir skarpare och då undvika risken om att få en suddig bild med oskarpa linjer.

Stativ

Det många använder sig av för att vara säkra på att kameran är helt still när en bild tas är ett kamerastativ. Det gör att kameran står helt still, och dessutom så kan du välja vilken nivå du vill ha kameran på. Om du vill ta bilden under- eller ovanifrån kan du höja eller sänka stativet men ändå få en skarp bild. 

Om du inte har möjlighet att använda ett kamerastativ kan du alltid ställa kameran på böcker, en bänk eller något annat som är stilla. Det är svårare att få till exakt den vinkel du vill ha då – men det funkar ändå.

Snabb slutartid

Ett annat knep när du tar stillbilder är att ha en snabb slutartid. Bilden tas helt enkelt snabbare och ökar därmed chansen för att bilden blir stilla. Du kan dock inte ha en alltför snabb slutartid i och med att kameran då inte får in tillräckligt med ljus. Men det kan du testa dig fram till, så att bilden blir som du vill. Med en snabb slutartid kan du dessutom röra på kameran lite utan att bilden blir suddig eller otydlig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *