Vad innebär RAW-format?

Att kunna få till riktigt bra bilder handlar framförallt om att få till en bra grundbild som du sedan själv kan redigera. Därför är det många som idag fotar i RAW-format. Om du ännu inte riktigt har hunnit bemästra detta så går vi här igenom allting som du behöver veta om formatet RAW och vilka fördelar detta ger dig som fotograf.

Vad betyder RAW?

RAW är det engelska ordet för rå, vilket innebär att när du fotar i RAW-format så får du en oredigerad bild som inte har bearbetats i kameran på något sätt. Genom att foto till exempel ett vinglas eller en gryta från la creuset i detta format kan du sedan i efterhand ha mer spelrum för vilket ljus, inställningar eller filter som du vill inkludera. Med ett bredare spelrum, kan du också redigera en bild mer detaljerad. Så helt klart en stor fördel för dig som ofta redigerar dina bilder i efterhand och vill ha mer kontroll.

När bör man använda RAW-format?

RAW-format är inriktat särskilt för dig med lite mer erfarenhet i bagaget och som själv vill kunna påverka exakt hur den färdiga bilden ska se ut. Det kan vara lite knepigt i början eftersom det krävs mer manuell bearbetning. 

Men fördelarna är också många. Du kan därför fota i RAW-format för nästan allting. Både när du fotar porträtt, objekt eller naturbilder. Du kan sedan själv lägga på det ljus som du behöver och framhäva kontraster i bilden med mer kontroll. Vill du bli bättre på att redigera så börja fota i RAW helt enkelt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *