Välj dina tillfällen att fota

Många tänker att ju mer de fotar desto bättre fotografer blir dem. Det är delvis sant – men det handlar inte bara om hur mycket du fotar. Utan det handlar om vad du fotar och hur kvalitén av ditt fotograferande är. Man brukar säga kvalité framför kvantitet och det gäller även inom fotografering.

Om du vill bli en duktig fotograf behöver du inte lära dig att fota allt. Ta istället en sak i taget och testa på olika fotostilar innan du väljer en att fokusera på. Det är bättre att bli riktigt duktig på att fota en viss typ av bilder istället för att bli helt okej på att foto olika typer av foton. För att ha möjligheten att bli riktigt bra behöver du därför välja ut dina tillfällen att fota.

Hitta din nisch

Det är svårt att bli proffs på all typ av fotografering. Dessutom tar det lång tid. Att på en och samma gång tänka att du ska bli bra på att fota både objekt till hemsidor som stor&liten.se och sportbilder är såklart möjligt. Men samtidigt kan det bli för mycket för dig – då är det bättre att fokusera på en typ av fotografering i taget.

Som fotograf behöver du inte fota allt. Om du fokuserar på den typ av fotografering som du tycker är kul kommer du att komma långt. Sen är det såklart alltid bra att träna på olika typer av fotografering – men ditt största fokus bör ligga på den nisch du tycker om bäst.