Tänk på detta när du ska fota objekt

Att fota olika objekt kan vara både enkelt och svårt. Oftast kan det bli ganska tråkiga bilder eftersom att objektet inte rör sig. Då är det du som fotograf som har ansvaret för att liva upp bilden och göra den intressant. För att få intressanta och bra bilder på objekt kan du ta del av dessa tips

Olika vinklar

Beroende på vad din bild på ett objekt ska användas till kan du testa på att fota från olika vinklar. Ska du till exempel fota produkter från Elizabeth Arden till en hemsida kanske du måste fota objektet rakt framifrån. Men har du möjligheten är det alltid roligt att fota från olika vinklar och testa dig fram hur du kan framställa det du fotar på olika sätt.

Lek med skuggor och olika ljus

Bilder kan få en helt annan känsla bara av en liten skugga eller ett annat ljus. Våga testa skuggor både bakom och framför objektet, eller att fota med olika ljuskällor. En studiolampa är inte den enda ljuskällan som finns – solen, en glödlampa, stearinljus, olika färgade lampor och mycket annat finns ju också.

Fokusera på det viktigaste

Även fast du ska fota en sak finns det oftast något som ska framhävas mer än det andra. Fokusera på det och försök att på något sätt framhäva det som är viktigast i bilden. En bra bild behöver inte innehålla massa detaljer – ibland är den bästa bilden stilren och enkel. Om det finns flera viktiga saker i objektet kan du testa att fokusera på en efter en på olika sätt.