Konsten att lyckas som fotograf

Fotografering är populärt bland många. Sedan våra telefoner började ta väldigt bra bilder så har sociala medier som exempelvis instagram fullkomligen exploderat av foton och videos. Detta har gjort att det nu finns ett mycket större intresse för mer professionell fotografering med systemkameror. Vissa vill ta intresset steget längre och satsa på att arbeta som fotograf.

Yrket som fotograf är både tufft och tidskrävande. De allra flesta fotografer ägnar sig även åt någon form av bildbehandling i t.ex. photoshop eller lightroom, så även det måste man lära sig att hantera. Vill man sedan även lyckas inom yrket så gäller det att inte göra som alla andra. Man måste hela tiden sträva efter att sticka ut i mängden om man vill att folk ska lägga märke till en. Ett tips kan vara att ha en utställning för att etablera sig och visa vem man är. Det är lätt att glömma att man faktiskt kan ha fysiska utställningar också, inte bara ett flöde på instagram. Printa dina foton i olika format, men det kan vara snyggt att förstora vissa bilder rätt mycket och sätta in i t.ex. en 60×90 ram.

Det kan ta väldigt lång tid innan man kan livnära sig helt och hållet på att fotografera, men är man tillräckligt duktig och originell så går det. Du måste arbeta upp en bred portfolio för att kunna marknadsföra dig på bästa sätt. Det är bra om man är aktiv på instagram och lägger ut mycket bilder så man ofta dyker upp i folks flöden. Då kommer de tillslut minnas vem du är.