Fota sport

Att fota är riktigt roligt. Vad man föredrar att fota är väldigt individuellt. Vissa gillar att fota människor, andra tycker om arrangerade matbilder och några gillar sportfoto. Vad gäller det sistnämnda så skulle jag våga påstå att det är det svåraste. I de flesta sporter är det snabba rörelser som gäller och det skapar en stor utmaning för dig som fotograf. Du måste se fototillfället och ta kort på det samtidigt som det sker. Det betyder att det kan vara bra om man har lite kännedom inom sporten man ska fota så man lättare kan förutse vad som kommer hända innan det väl sker.

För sportfoto vill man framförallt ha mycket bra ljusförhållanden. Detta för att du ska kunna ha så kort slutartid som möjligt. Den korta slutartiden gör att kamerans bländare öppnar och stänger sig väldigt hastigt och bara släpper in väldigt lite ljus. Det är av denna anledningen man vill ha bra ljusförhållanden. Har man längre slutartid så hinner bländaren fånga mer ljus som gör att bilden blir ljusare, men den kommer också bli suddig eftersom du fotar rörelse. När det gäller sportfoto vill man generellt ha skarpa bilder så det fungerar inte med lång slutartid.

Man kan reglera ljuset i bilderna genom att ändra kamerans ISO, vilket är ljuskänsligheten. Desto högre man sätter denna desto grynigare kommer bilderna bli, så man vill inte öka ISOn fr mycket, trots att man kan behöva öka den lite ibland. Det tar tid att lära sig, men att fota sport är roligt eftersom det händer så mycket hela tiden!